Archive for February, 2013

Trevor Dolan

Wednesday, February 27th, 2013

Trevor Dolan var som forskare på Pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet en inspiratör inom skolområdet. Väljer att framföra mina kondoleanser genom att publicera en del av det viktiga, intressanta och lärorika material som han lämnat efter sig. Tack för alla dina bidrag.

http://trevordolan.com/

http://trevordolan.com/category/trevor-dolan/

(Video från en av Trevor Dolans föreläsningar om hjärnan, pedagogik och kunskapande.)

http://pedagogstockholmblogg.se/larandebedomning/tag/trevor-dolan/ 

(Två klipp med titlarna “Vad kännetecknar framgångsrika skolor?”/”Klassrumsklimat, metakognition och annat…”)

http://www.skolvarlden.se/artiklar/tv-hitta-nyckeln-till-elevens-motivation

(Trevor Dolan medverkar i en reklamfilm om Skolverkets sajt “För det vidare” där det fokuseras på läraryrkets vikt.)

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/betyg-pa-larare-ger-inte-battre-skola/

(Artikel ur Sydsvenskan kring betygssättning av lärare.)

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/11/23/skolan-utbildar-bort-kreativiteten

(Artikel ur Lärarnas tidning om kreativitet och att skolan har mycket att lära sig från förskolan.)

http://www.skolledarna.se/skolledaren/artikelarkiv/pedagogik/Sidor/Har_hjarnan_nagot_att_gora_med_pedagogik.aspx

(Artikel från Skolledaren om en föreläsning av Trevor Dolan)

Tävling utlyses!

Sunday, February 10th, 2013

Först att lägga en kommentar vinner!

(Tävlingsreglerna är enkla. Välj vilken post du vill och om flera hamnar på samma tid gäller flest kommentarer som utslag.)

Något att kommentera

Sunday, February 10th, 2013

“… Philip Keys från Australien menar att det finns en problematik runt relationen mellan nya styrdokument och lärares faktiska klassrumspraktik. Lärare kan ofta vara överens om det innehåll som skrivs fram i kursplanerna men trots detta implementeras det nya inte alltid i klassrummet.

I den nya skollagen står det skrivet att all utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Detta innebär bl.a. att lärare ska ta till sig pedagogisk och ämnesdidaktisk forskning. I praktiken vet vi att så ofta inte är fallet. Traditionellt sett har akademisk forskning om undervisning och lärande haft en väldigt liten påverkan på lärares faktiska undervisningspraktik och det finns många orsaker till detta. …” 

(Att se helheter i undervisningen – Naturvetenskapligt perspektiv, 2012, Skolverket)

Tänkte först lägga ut hela skriften men det får vänta någon dag. Det kanske kan vara nyttigt att stanna kvar och reflektera vid citatet som står redan i “Kapitel 1 Bakgrund”. Kommentera och diskutera som vanligt i kommentarsfältet, vi lär oss bäst tillsammans.

REPOST: Funderingar 2

Sunday, February 10th, 2013

Vad är era reaktioner kring bloggen, dess syfte och mitt uppdrag? Vad är bra, saknas, önskas eller allmänna reaktioner? Kommentera och diskutera tillsammans i kommentarsfältet till posten. Det ger mig värdefull information såklart men först och främst blir bloggen användarstyrd genom att vi kan få igång ett tankeutbyte och diskussioner.

Skapa och våga…en egen reflektion

Sunday, February 3rd, 2013

Jag tänker att det kan vara något att utgå ifrån. Jag säger inte att jag har rätt och jag säger inte att jag har fel utan jag tänker helt enkelt högt. För er att kommentera och för er att diskutera.

På sidan 66 står bland annat följande om begreppet entreprenörskap i skolsammanhang; “…visar resultaten att det finns en enighet om att eleverna ska vara aktiva och “ta för sig”, att eleverna ska få möjlighet att pröva egna vägar och nyttja olika kanaler utåt.”

Spontant väcktes det en tanke i mig om att vi pedagoger generellt är väldigt duktiga på att definiera ordet och prata om undervisningen utifrån dessa premisser. Däremot tycker jag mig finna utifrån mina egna erfarenheter att det finns en viss tröghet som lever kvar från tidigare läroplaner och andra pedagogiska utgångspunkter. Alltså i hur ungdomarna möjligörs att kontinuerligt få träna detta och att deras lärande får genomsyras av dessa tankar.

Som sagt, jag tänker högt och kanske detta kan vara en konkret utgångspunkt för diskussion. Kommentera, diskutera och gör lärandet gemensamt.

Skapa och våga…lite reflektion

Sunday, February 3rd, 2013

Jag hoppas att ni som läste fick lite intressant information som ni kan göra något med.

Var det en bra eller dålig publikation?

Vad var av värde för just dig?

Väcktes det några tankar eller funderingar rent allmänt av innehållet?

Några reflektioner kring era egna erfarenheter kring lärande kopplat till det ni läste?

Kommentera gärna, svara kanske på frågorna till denna posten? Då kan vi tillsammans diskutera och reflektera. Fler tänker bättre.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu